Er op uit met dementie? Lang leve het voorjaar!

Het voorjaar zit in de lucht. Heerlijk. Zomer. Tijd om er op uit te trekken en alles nét anders te doen. Maar zo makkelijk is dat niet voor Annie. Alles net anders? Dat betekent nog meer verwarring en verdriet. Hoe kan het wel?

Nu Annie steeds meer last heeft van ‘haar’ dementie zijn onverwachte dingen steeds moeilijker. Vroeger gingen Jan en zij in de vakantie ‘op de bonnefooi’, en ze riepen:’we zien wel wat het wordt’. Want daar is vakantie voor, om je op te laden door het allemaal wat makkelijker te nemen. Op de fiets en onderweg een uitsmijter. Of een pannenkoek. Maar nu hoeft Jan maar voor te stellen om een dagje weg te gaan en Annie is in paniek. Huilbuien. Verdriet, en samen zitten ze ‘gevangen in hun flat’. Hoe pak je dit als mantelzorger goed aan?

Genieten van het voorjaar? Zonder paniek?

Zo doe je dat:

  1. Het is belangrijk dat Jan zijn fietsidee niet uitvoerig aankondigt. Want dan maakt hij het groot en benadrukt precies waar Annie bang voor is. En dat roept angst bij Annie op.
  2. Verder helpt Jan Annie door de voorbereidingen zo sober mogelijk te doen. Fietsen klaarzetten, fietstas met evt. thermoskan enz. buiten het zicht van Annie klaarmaken en pas op de dag van de fietstocht het tochtje ‘klein’ aankondigen. Bijv. ‘ga je mee een eindje fietsen? Ik heb de fietsen al uit de schuur’.
  3. De tocht over rustige wegen naar een leuk herkenningspunt. Door het ‘behapbaar’ te houden gaat Jans plannetje lukken!

Kortom, als Jan van tevoren aankondigt dat ze iets speciaals gaan doen, wakkert hij Annies ‘faalangst’ aan en kan ze niet genieten. Door rustig voor te stellen dat ze een ritje kunnen maken, kan Annie het overzien.

Meer weten?

 

Stel hier je vraag