Kennisbank dementie

Wat is Onbegrepen Gedrag of probleemgedrag?

Dat is gedrag van de man of vrouw met dementie dat door de patiënt en/of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren. Het komt vooral in deze vormen voor:

  • Geprikkeldheid)
  • Gauw boos, ‘kort lontje’
  • Onrust
    Of (en dat valt vaak minder op)
  • Lusteloosheid
  • Neerslachtigheid (depressie).

Juist dit Onbegrepen Gedrag veroorzaakt bij de man of vrouw met dementie én bij zijn naasten veel verdriet. Het zorgt er ook voor dat mantelzorgers het verzorgen en samenleven met hun partner niet meer aankunnen. Op de site van Zorg voor Beter is hierover meer informatie te vinden.

Met welke gevoelens kun je te maken krijgen?

Dementie roept heel veel emoties op, zowel bij de persoon met beginnende dementie als bij de partner. Een daarvan is schaamte. Hoe ga je hiermee om? 

Wat zijn de gevolgen voor de mantelzorger?

Onbegrepen Gedrag leidt bij de mantelzorgers tot overbelasting en uitputting. Hoe voorkom je dit? Ook voor tips over goed voor jezelf zorgen verwijzen we graag naar de site van dementie.nl

Onderzoek naar de 7 kernelementen

Door Vilans is in samenwerking met het Trimbos Instituut een rapport uitgebracht over de richtlijnen en inzichten over Onbegrepen Gedrag bij ouderen met dementie. Door de projectgroep zijn 7 kernelementen geformuleerd, die van belang zijn bij het omgaan met het gedrag en de effecten daarvan op de kwaliteit van leven.

Waarom is blijven bewegen  ook voor mensen met dementie belangrijk?

We weten het: bewegen is voor iedereen belangrijk. Dit is zeker ook zo voor mensen met dementie. Vanuit het onderzoek ‘Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie’ is de Beweeggids tot stand gekomen. het Kenniscentrum Sport en Bewegen laat in meerdere korte filmpjes de verschillende oefeningen zien met een wetenschappelijke onderbouwing van Erik Scherder.

Meer over onze trainingen

Neem direct contact met ons op

06 51513306
info@onbegrepengedragthuis.nl

Stel hier je vraag