Greetje heeft dementie en raakt de weg kwijt. Drie tips om Greetje toch zelf haar boodschapje te laten doen.

Greetje woont vlak bij onze bekende grootgrutter. Zo makkelijk, vinden de kinderen. Ze heeft haar hele leven graag gewinkeld en nu kan ze zo naar de overkant wippen. En de dames bij de kassa kennen haar. En dan op een dag gebeurt dit: Greetje trekt een pot groente uit een schap en laat hem vallen. het lijkt wel expres. Want ze is ook wel zo boos, ze huilt en stampt, Een hele opwinding in de winkel en het gangpad vol kapucijners…. Wat is er aan de hand?

Het winkelen wordt steeds moeilijker. Voor een pakje theezakjes dwaalt Greetje de hele winkel door en steeds loopt ze een verkeerd gangpad in. En als het dan maar niet lukt en mensen met volle karren lopen haar straal voorbij, dan wordt het teveel. Greetje maait met een handgebaar een pot kapucijners uit het vak. Een boel rommel in de winkel en nog veel erger: een verdrietige Greetje!

Op andere dagen liep ze vaak naar een van de dames van de kassa en die wilde haar wel helpen. Ze kennen haar en weten precies de goede boodschap te vinden. ‘Was de thee alweer op?’, zeggen ze dan. ‘Ik help u wel even.’ Maar met een grote rij voor de kassa lukt dat natuurlijk niet.

Wat kun je nou doen om Greetje toch zelf dat boodschapje te laten doen? Wat kan hier de oplossing zijn? Wat kan hier effectief zijn?

Ons advies?

Het is belangrijk dat Greetje die kleine boodschapjes en het plezier in zelf zoiets kunnen, behoudt.

De tips:

  1. Greetje moet niet meer naar zo’n grote winkel! Liever kleinder en overzichtelijker. En graag met iemand samen.
  2. Er zijn ook rustiger tijdstippen in de winkel. Voorkom dat ze tussen volle karren en drukke gangpaden in komt. Dat maakt haar bang en onzeker.
  3. Werk mee aan kant en klare en simpele boodschappen. Niet iets afwegen of iets laten afsnijden, maar gewoon dat pakje thee, de hagelsalg en het pak melk.

Ee volle, drukke winkel geeft te veel indrukken af. Te veel prikkels. Een rustig moment en een herkenbaar product, dat pakt bij Greetje goed uit!

Stel hier je vraag